Hur vet man när kycklingen är färdiglagad?

En av de vanligaste frågorna när det kommer till kyckling är hur man vet när den är perfekt saftig och genomstekt. Vi frågade Patriya Laoniphon, processplanerare på Kronfågel och fantastisk hemmakock, om hennes bästa tillagningstips.

Hur lyckas du få kycklingen saftig och god men ändå genomstekt?

– Jag använder alltid termometer! Kycklingfilé, lårfilé och innerfilé som inte har något ben ska ha en innertemperatur på 70°C. I delar utan ben mäter du temperaturen där delen är som tjockast och i delar med ben mäter du temperaturen intill benet. För hel kyckling, ben, klubba och vingar som har ben gäller 82°C. Temperaturen hos en hel kyckling mäter du i benet närmast låret. När du har kommit upp i rätt temperatur och skär upp kycklingen ska saften vara klar, utan rosa inslag. Då är det bara att hugga in!

Hur gör man om man inte har en termometer?

– Ta en provsticka eller kniv och stick ner i filén eller låret. Om saften som kommer ut är klar är kycklingen färdig, om den är rosa behöver köttet mer tid.

Hur tinar jag min kyckling på bästa sätt?

– Enkelt – gå och lägg dig! Om du lägger en fryst kyckling på ett fat i kylen på kvällen har du perfekt tinad kyckling när det är dags att laga middag dagen efter.

Det bildas mycket vatten när jag steker min frysta kyckling. Hur kommer det sig?

– Kött innehåller naturligt vätska som släpper vid stekning. När det kommer till fryst kyckling så vill vi på Kronfågel att den ska vara mör och smakrik, även om den varit fryst. Därför tillför vi lite vatten och salt i form av saltlake, som gör köttet saftigare när det tinat. Men aldrig mer än 13 procent. Om du vill ha fryst kyckling utan saltlake går det jättebra att köpa någon av våra färska, naturella kycklingprodukter och frysa in själv.

Vilket är ditt bästa tips för att lyckas med kyckling?

– De olika delarna på kycklingen vill ha olika omsorg i köket. Alla delar med ben kan åka direkt in i ugnen medan filéerna mår bäst av att få snabb färg i pannan först. När du bryner kyckling i stekpanna, se upp med att inte lägga i för mycket på en gång. Då sjunker nämligen temperaturen och du har helt plötsligt kokt kyckling istället för brynt. Tid och temperatur i ugnen beror på vilken del av kycklingen som ska lagas. Eftersom torr kyckling är ungefär lika kul som regn på semestern ska du hålla ugnen på 200°C för delar med ben och 175°C för filéer. Och som sagt, din snabbaste genväg till proffskock stavas termometer!

kronfågel.se hittar du mer information om kyckling och massor av härlig receptinspiration.

Vill du veta mer om kyckling?

Läs våra övriga artiklar eller ring oss om du vill snacka om kyckling!
Tillbaka till artiklarna