Kyckling och hygien – vad är det som gäller?

De flesta har nog koll på att tillagning av rått kött kräver en god hygien. Låter det krångligt? Faktum är att du bara behöver ha koll på några få, och ganska självklara, saker. Vi frågade Eveleen Landén, kvalitetskoordinator på Kronfågel, om sina bästa kycklingtips för att bevara både smak och kvalitet.

Vad ska man tänka på när man tillagar rå kyckling?

– Rå kyckling kan innehålla, precis som allt kött, bakterier som är helt naturliga för djuret, men som man ska undvika att få i sig. Så länge du har en vanlig kökshygien och rätt innertemperatur i kycklingen är det inga problem. Benfria delar ska ha en innertemperatur på 70°C och temperaturen mäts där delen är som tjockast. För delar med ben och hel kyckling gäller 82°C. Där mäts temperaturen vid lårbenet.

Är du osäker på vilken temperatur som gäller för vilken del? Ta en titt på tabellen nedan.

Vad innebär vanlig kökshygien egentligen?

– Var noga med att tvätta både händer och de redskap som du använt vid tillagningen av den färska kycklingen, precis som vid all hantering av rått kött.

Har du några tips?

– Ibland kan det vara svårt att hålla ordning på allt i köket. Mitt bästa tips är att skaffa en särskild skärbräda och kniv för kyckling – då vet du att du aldrig slarvar!

Checklista i kycklingköket

 1. Genomstek alltid kycklingen
  Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier – sträva efter att all köttsaft ska vara klar. Hetta upp till 70 grader på styckningsdetaljer utan ben samt 82 grader invid lårbenet på hel kyckling.
 2. Var noggrann med hygienen
  Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rå kyckling – ta inte i annat om du har köttsaft på händerna. På Svensk Fågels hemsida visar Marie-Louise Tham hur du tar temperaturen samt håller en god kökshygien.
 3. Använd rena redskap
  Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor. Tänk på att köttsaften kan rinna av ner på köksbänken – torka då med papper och inte med disktrasan.
 4. Diska och torka noga
  Diska gärna skärbrädor i maskin. Tänk på att minimera stänk när du till exempel sköljer redskap som varit i kontakt med kycklingen. Diskar man för hand kan det vara bra att diska med måttligt tryck så att det inte stänker runt. Sen måste det redskapen torka ordentligt, bakterierna dör också av uttorkning.

kronfågel.se hittar du mer information om kyckling och massor av härlig receptinspiration.

Vill du veta mer om kyckling?

Läs våra övriga artiklar eller ring oss om du vill snacka om kyckling!
Tillbaka till artiklarna