Är det klimatvänligt att äta kyckling?

Vår köttkonsumtion står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser – och vi uppmanas att fylla tallriken med mer grönt och mindre kött. Men måste vi verkligen utesluta kött helt för att göra skillnad? Inte om man ska tro forskningsresultat från Chalmers, som visar att en kost där proteinet kommer från fågel nästan kan jämföras med att äta grönsaker.* Vi tog ett snack med Niklas Bergstedt, försäljningschef på Kronfågel och klimatentustiast, för att reda ut de vanligaste frågorna kring kyckling och klimat.

Varför är kyckling klimatvänlig?

– En av de största anledningarna är att kycklingen bara har en mage, vilket gör att den släpper ut ytterst små mängder metan. Kycklingen är också mycket bra på att omvandla fodret till kött och behöver därför äta relativt lite. För att producera ett kilo kycklingkött behövs cirka 1,75 kilo foder. Det innebär också att det inte bildas några stora mängder gödsel, som bidrar till övergödning och växthuseffekten.

Är det stor skillnad på rött och vitt kött klimatmässigt?

– Ja, otroligt stor skillnad. Om man ser till de vanligaste köttslagen så genererar kyckling minst utsläpp. I jämförelse med grisen krävs nästan bara hälften så mycket foder för att producera ett kilo kött, vilket minskar klimatavtrycket. Den största skillnaden ser man dock hos nötkött, där kycklingköttets inverkan på klimatet är tio gånger så litet.

Vissa menar att kyckling är lika klimatvänligt som grönsaker. Stämmer det?

– Ja faktiskt. Tänk så här: För att komma två mil behöver du tanka en liter i den gamla bilen och 0,5 i den nya. Du kommer lika långt, men det krävs mer bränsle för att nå målet. Om vi människor ska få i oss protein, vilket är nödvändigt för kroppen, från exempelvis en broccoli så behöver vi äta runt 36 kilo broccoli för att få i oss ett kilo protein, vilket vi förstås aldrig skulle göra. Dagsbehovet av protein är cirka 1 gram per kilo kroppsvikt och när det gäller just broccoli innebär det att en person som väger runt 60 kilo skulle behöva äta två kilo broccoli, vilket är ganska mycket förstås. När det gäller kyckling så får du i dig dagsbehovet efter två normalstora filéer.

”Cirka 70 procent av all jordbruksmark går åt till att föda upp nötdjur idag.”**

Era kycklingar äter soja. Är det verkligen klimatvänligt?

– Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion och importeras till störst del från Brasilien. Eftersom vi har skrivit under WWF:s Svenska Sojadialogen så vet vi att sojan som köps in är certifierad, alltså framtagen på ett hållbart sätt för människa och miljö.

Hur är det med transporter då, det borde ju påverka klimatet negativt?

– Svenska kycklingar äter oftast svensk spannmål, inte sällan från den egna gården, vilket ger korta transporter. Slakteriet ligger också i Sverige. Sedan ett par månader tillbaka har vi investerat i en transportbil med den senaste tekniken. Den har högre kapacitet och lägre bränsleförbrukning, vilket leder till en förbättrad välfärd för djuren och en mer klimatvänlig transport.

Men det måste ju dra en del energi att driva en gård?

– Javisst, men det har hänt en hel del. För tjugo år sedan stod olja för cirka 80 procent av den totala energiförbrukningen på svenska kycklinggårdar – idag är större delen av energin förnyelsebar. Detta beror på att de flesta gårdarna har ett eget kretslopp där biobränslepannan är hjärtat. Halm, ved eller flis, oftast från den egna gården, värmer upp stallarna och många gånger även bostadshusen på gården. Det här gör att behovet av fossila bränslen som exempelvis olja har minskat kraftigt.

Är det stor skillnad på svensk och utländsk kyckling klimatmässigt?

– I den senaste studien som gjorts, där man bland annat tittat på skillnaden mellan svenskt och importerat, är den svenska kycklingen bättre än den importerade. Svensk kycklings klimatpåverkan har sjunkit med över 20 procent sedan 1990. Den importerade kycklingen ligger fortfarande kvar på samma utsläppsnivåer som den svenska låg på i början av nittiotalet.***

Vilket är ditt bästa klimattips?

– Jag cyklar så ofta jag kan och reser hellre med tåg än flyg när det är möjligt. Och sedan väljer jag såklart kyckling framför nötkött!

Ett hett tips för att minska ditt klimatavtryck är att byta ut nötfärsen mot kycklingfärs nästa gång du lagar mat. Spana in vår Kycklingfärsskola för att lära dig mer!

Källor:
”Avhandling David Bryngelsson, Chalmers: “Land-use competition and agricultural greenhouse gas emissions in a climate change mitigation perspective”
** ”Ägg och kyckling istället för biff ger stor klimatvinst”
*** ”Kyckling är klimatsmart”

På kronfågel.se hittar du mer information om kyckling och massor av härlig receptinspiration.

Vill du veta mer om kyckling?

Läs våra övriga artiklar eller ring oss om du vill snacka om kyckling!
Tillbaka till artiklarna