Hur grillar man en kyckling på bästa sätt?

För att uppnå bästa resultat när du grillar kyckling finns det några saker att tänka på. Vi tog ett snack med Jimmy Persson, Produktutvecklare och Kronfågels grillexpert, kring de vanligaste frågorna om #kycklingpågrillen.

Kan man lägga kyld rå kyckling direkt på grillen?

– Javisst, kyckling är jättegott och populärt på grillen! Det vita köttet har flera hälsofördelar eftersom det är både magert och proteinrikt – dessutom är kyckling väldigt tacksamt att få smakrikt eftersom det gärna suger åt sig kryddor. En termometer är a och o för att få till en saftig, god kycklingbit som är helt genomstekt.

Vilken temperatur är det som gäller?

– Benfria delar ska ha en innertemperatur på 70°C och man mäter där delen är som tjockast. Delar med ben ska uppnå 82°C, där mäts temperaturen vid benet. Samma temperatur gäller för hel kyckling, mät då vid benet närmast låret.

Är det okej att grilla kyckling och grönsaker samtidigt?

– Absolut! Dock ska du inte blanda det råa kött med grönsaker som inte ska tillagas, men exempelvis ett gott spett där du varvar grönsaker och kyckling är såklart helt okej. Tänk på att diska av verktyg som varit i kontakt med rå kyckling innan du hanterar den tillagade, och tvätta händerna. Så länge du håller en vanlig, god kökshygien och rätt innertemperatur blir kycklingen både säker och god!

Tips! Ska du grilla fryst kyckling? Tänk på att köttet måste vara väl tinat, gärna i kylskåp över natten.

Hur lockar man fram den bästa smaken ur sin kyckling?

– Lägg den på grillgallret! Grillad kyckling är inte bara gott och enkelt, det är också det allra magraste sättet att tillaga kyckling eftersom det int kräver något extra fett. Om det skulle droppa ner lite fett från kycklingen så att det kommer upp lågor, stänk på lite vatten så lugnar det sig. (Källa: Kycklingguiden)

Vad är ditt bästa grilltips i sommar?

– Har du ont om tid vid middagslagningen är Minutfilé ett jättebra val, eftersom den inte tar så lång tid att tillaga. Kronfågels Minutfiléer – som ingår i sommarens BBQ-serie – är hela, utbankade filéer vilket gör att de går supersnabbt att grilla. Men en egen favorit är lårfilén, som är lite fetare och därför fantastiskt smakrik, mör och saftig på grillen. Den är lika snabbgrillad men också mer förlåtande eftersom graderna kan gå upp lite mer utan att den blir övergrillad.

Vattnas det i munnen? Här kan du få fler grilltips från vår kock Magnus Albrektsson. På kronfågel.se hittar du mer information om kyckling och massor av härlig receptinspiration.

Vill du veta mer om kyckling?

Läs våra övriga artiklar eller ring oss om du vill snacka om kyckling!
Tillbaka till artiklarna